Duguláselhárítás-konyha

Makacs dugulás a lefolyóban – szüntesd meg házilag!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+

Makacs dugulás a lefolyóban, a WC-ben – ugye milyen kellemetlen? A WC dugulás épp úgy idegesítő, mint amikor a lefolyó tömődik el valamivel. Ilyenkor szeretnénk a lehető leghamarabb házilag megszüntetni a problémát. A WC-re, a mosogatóra, mosdóra, kádra folyamatosan szükség van egy háztartásban!

Ma megosztom veletek azokat a duguláselhárítási tippeket, melyek java része kipróbált és hasznosnak bizonyult. Azonnal alkalmazható ötletek a dugulás elhárítására!

Talán meglepő lesz, de először azt nézzük meg, mikor válnak teljesen haszontalanná a duguláselhárítási tippek!

Akkor válnak teljesen haszontalanná a duguláselhárítás tippek, ha sikerül a makacs dugulás kialakulását megelőzni. A megelőzéshez az alábbi ötleteket adom:

 • Ha tehetjük használjunk vízlágyítót! A kemény víz lerakódik a lefolyóra, vízvezetékek oldalfalára, majd később nagyobb darabokban leválhat onnan és a többi darabos szennyeződéssel együtt dugót képezhet a csövekben.
 • A család összes tagját figyelmeztetni kell, hogy ne dobjon semmilyen oda nem illő tárgyat a vízvezetékbe. Ezektől gyakran alakul ki dugulás a lefolyóba!
 • A zsíros ételmaradéknak sem a mosogatóban a helye és a hajunkat a fésülködőkeféből sem a mosdókagylóba kell gyömöszölni! WC papír helyett ne használjunk háztartási papírtörlőt, vagy papír zsebkendőt a toaletten! Ezek nehezebben feloldódó anyagból vannak mint a toalett papír és dugulást okozhatnak!
 • A mosogatóba és a mosdókagylóba akkor is öntsünk havonta egyszer lefolyótisztítót , ha még nincs probléma. Ezek a szerek képesek a szennyeződéstől, súroló- és mosogató szerektől kialakuló tömődéseket feloldani.
 • Akkor is jót teszünk magunkkal, ha havonta egyszer forró vízzel átöblítjük ezeket a lefolyókat.
 • A lefolyókra helyezzünk műanyag, vagy fém szűrőt, amin a nagyobb, dugulást okozható dolgok fennakadnak.
 • Ha a kicsi gyermek azzal játszik a WC-n ülve, hogy letekeri a WC papírt és belegyömöszöli a WC csészébe, erről szoktassuk le!

Makacs dugulás: a lefolyó tisztítás házilag

Duguláselhárítás okán jobb ha szerelőt hívunk, mert lehet, hogy egy szakember egyből rátapint a lényegre, míg mi esetleg órákig töprengünk arról, hogy mi okozhatja a makacs dugulást, majd pedig azon hogyan lehetne a problémát házilag elhárítani.

Ám van amikor szinte lehetetlen duguláselhárításhoz szakembert hívni Hétvége, ünnepnap, késő esti órák – ezek azok az időpontok, amikor a telefonálgatás mellett célszerű saját kézbe venni a lefolyó megtisztítását, mert amíg a dugulás fenn áll, addig bizony az adott vizesblokkot nem lehet használni.

Nincs mese, meg kell próbálni a hibát házilag elhárítani!

Lefolyó tisztítása

 • Az első és legfontosabb, hogy legyen otthon duguláselhárításhoz megfelelő szer. Elég sokfélét lehet kapni a boltokban, olvassuk el ezek tájékoztatóját, nehogy több kárt tegyünk velük, mint amit a dugulás okozott. A duguláselhárításhoz ugyanis erős maró hatású oldószereket kínál a kereskedelem, mely a zsírokat, szennyeződéseket képes feloldani – szabaddá téve ezzel a víz útját – azonban feloldhatja akár a műanyag csöveket is!
 • Lefolyóknál kezdjük azzal, hogy ellenőrizzük a szifont! (A szifon a mosdó, mosogató alatt lévő fémből vagy műanyagból készített szerelvény. Lecsavarható, tisztítható) .Ha szerencsénk van, akkor azért nem folyik le a víz a mosogatóban, mert megtellt szennyeződéssel a szifon. Ha ennek tisztítása nem segített, akkor lépjünk eggyel tovább!
 • Érdemes próbálkozni egyszerű forró vízzel is. Volt olyan, hogy a por alakú súrolószer állt össze a konyhai lefolyóban, amit az oldószerek képtelenek voltak feloldani, ám tartós forró vizes átmosassál meg lehetett szüntetni a dugulást.
 • Kicsit keményebb megoldás a forró ecet és a forró víz variálása. Előbb forrásban lévő ecetet öntsünk az eldugult lefolyóba, majd forraljunk vizet és öntsük utána! Egy másik ecetes megoldás, amikor egy zacskó szódabikarbónát öntünk a lefolyóba, majd utána küldünk 2-3 dl ecetet. Ha a jellegzetes pezsgő hang elcsendesedett, öblítsünk forró vízzel!
 • A következő duguláselhárítás tipp a WC pumpa használata, mely egy fanyélre szerelt gumiból készült harang alakú eszköz. Ha ezt a lefolyóra helyezzük és hirtelen rányomjuk, a túlnyomás felszakíthatja a dugulást okozó szennyeződés gócot.

Fenti eljárásokat tetszés szerint lehet kombinálni, de ha a duguláselhárítás házilag alkalmazott módszereivel nem jutottunk előbbre, elkerülhetetlen a szakember segítségének igénybe vétele.

ÚGY GONDOLJA, HOGY INKÁBB SZAKEMBERRE BÍZNÁ? HÍVJON MIKET A 06705552320-ÁS TELEFONSZÁMON!

Legfrissebb cikkek
Kapcsolatfelvétel
Kövess minket facebook-on!