Problémát okozhat az eldugult ereszcsatorna – Így előzd meg a bajt!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+

Az ereszcsatorna takarítás talán senkinek nem a kedvenc elfoglaltsága. Azonban nagyon fontos, hogy ne maradjon el idén sem.

Ha itt az ősz, akkor hullanak a levelek. Ez igazán gyönyörű látványt tud nyújtani, ám nem akkor, ha a levelek az ereszcsatornánkban landolnak. Ugyanis a tél előtt ezeket mindenképpen el kell távolítani onnan. És még sok minden mást, ami az elmúlt egy, vagy rosszabb esetben több év alatt összegyűlt ott.

Ezekre figyelj oda, ha az ereszcsatornát takarítod

 • Az ereszcsatornának nagyon komoly szerepe van, hiszen segít megvédeni a házunk, épületeink falát és a lábazatát a csapadék okozta károsodásoktól. Azonban, ha el van dugulva, ezt a nagyon fontos feladatát nem fogja tudni ellátni. Az eltömődött csatorna ugyanis el fogja zárni a víz útját, így az a falon át fog távozni. Ez több szempontból is veszélyes. Egyrészt kívülről meglazítja a fal szerkezetét, így a belefolyó csapadék károsítani tudja azt. Másrészt a ház belső fala is át fog vizesedni, ami penész kialakulásához vezethet. Ha pedig a ház alapja alá folyik a csapadék, az egy idő után meg fogja süllyeszteni a házat. Ez a falak megrepedéséhez vezethet, mely szintén nem tesz jót, ha a ház stabilitását nézzük. Így tehát, lehet, hogy nem a kedvenc feladataink közé tartozik a csatorna kitisztítása, mind munkában, mind költségben sokkal hatékonyabb, ha rávesszük magunkat és alaposan elvégezzük, mint ha a keletkező károkat kell elhárítanunk.
 • Manapság már lehetséges lombhálóval, lombkosárral védeni, hogy ne tudjon az avar zavart okozni, ám ha korábban erre nem gondoltunk, vagy az otthonunk építésekekor még nem volt ilyen lehetőség, sajnos neki kell állnunk a takarításnak.
 • Ha nem túl magas a tető, egy létráról is könnyedén elérheted az ereszcsatornát és kézzel ki tudod szedni a leveleket és egyéb, oda került dolgot. Óvatosan nyúlj bele, mert nem tudhatod, mivel fogsz ott találkozni. Lehetnek ott ágak, madárfészek, vagy bármi, ami megsértheti a kezed, így feltétlenül viselj vastag munkakesztyűt. Egy lapát segítségével ezek után ki tudod szedni a dugulást okozó növényeket, tárgyakat. A létrával legyél nagyon óvatos. Ne sajnáld az időt és az energiát, hogy leszállj és arrébb tedd, amikor szükséges, mert a túl hosszúra nyújtózkodás komoly sérüléseket tud okozni, ha közben felborulsz a létrával.
 • Ha valami beszorult, azt egy drót segítségével ki tudod piszkálni a csatornából, de az igazán profi ereszcsatorna tisztítók felkészülten állnak a feladat elé, és beszereznek egy csatornatisztító spirált. Amikor végeztél a munkával. slaggal mosd át az egész csatornát. Így könnyen ellenőrizheted, hogy jó munkát végeztél-e.
 • Ha úgy látod, hogy nincs dugulás, mégsem folyik le rendesen a víz, ellenőrizd a csavarokat. Ha kilazultak, húzd meg őket, ha elrozsdásodtak, érdemes őket kicserélni. Ha maga az ereszcsatorna rozsdásodott el, érdemes azt is kicserélned.
 • Gyakori probléma, hogy a csatorna dőlésszöge nem megfelelő, mert valamelyik része elmozdult. Ilyenkor önts egy vödör vizet az ereszcsatornába és figyeld az útját. Így könnyen meg fogod találni, hol kell megigazítanod.
 • repedések is komoly problémát tudnak okozni, különösen akkor, amikor a télen belekerülő víz megfagy és még szélesebbre növeli a repedések méretét. A megoldás ebben a helyzetben is az adott elem cseréje.
 • A csatorna anyaga lehet műanyag, horgany, horganyzott acél, réz vagy alumínium. A legújabbakat pedig már csavarozni sem kell, hanem pattintással illeszthetők össze a különféle elemek. Ráadásul ma már nem csak a sima, ezüstös színű változatot választhatod, hanem különféle, a ház külső színéhez illeszkedő verzióval öltöztetheted fel a házadat.
 • Ügyelj arra, is hogy hova kerül a lezúduló esővíz. Tegyél alá egy hordót, amely egyrészt megóvja a házad talpazatát a felázástól, másrészt kiváló locsolóvíz lesz az összegyűjtött esővíz a növényeid számára. Ez egyrészt költségkímélő megoldás, hiszen nem kell a drága csapvizet locsolásra használnod, másrészt a növényeid is nagyon hálásak lesznek, hogy a klórozott csapvíz helyett természetes esővizet kaphatnak. Ügyelj azonban rá, hogy tavasztól őszig kiváló szúnyogkeltetőként funkcionálhat a hordód, ha nincs letakarva. Így vagy rendszeresen locsolj belőle és ürítsd ki, vagy fedd le.
 • Az ereszcsatorna vonzza a bogarakat, a rágcsálókat, és még a madarak és a mókusok is szívesen költöznek bele. A különféle rágcsálók ráadásul könnyen be tudnak jutni a csatorna megrongálásával a házba. Ezért érdemes késő ősszel és tavasszal is átvizsgálni és kitisztítani.
 • Ha lyukas a csatorna, jó minőségű szigetelőanyaggal is ki tudod javítani, így nem feltétlenül lesz szükség cserére. Csak akkor ragaszd meg, ha nem jön esős idő, mert egyébként nem fog tudni megszáradni.
 • Ha penész nyomát találod a csatornában, feltétlenül fertőtlenítsd azt.
 • Az ereszcsatorna takarításkor rengeteg kincs kerülhet elő. Régi labdák, kisrepülők. Nem árt azonban, ha használat előtt alaposan lefertőtleníted ezeket, mert ki tudja, mióta vannak ott, és milyen rágcsálóval találkoztak.
Legfrissebb cikkek
Kapcsolatfelvétel
Kövess minket facebook-on!