Vízcsepp

Tippek a víztakarékossághoz

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+

Nem Ön lenne az első, aki természetesnek veszi a folyóvizet. A víz pazarlása sajnos nagyon gyakori szokás az emberek körében. De attól, hogy olyan sokan csinálják, még nem jelenti azt, hogy ez nem probléma. A víztakarékosság számít – és mindaddig, amíg odafigyelünk a szokások apró, de hatékony megváltoztatására, hatalmas változást érhetünk el anélkül, hogy túlságosan radikálisan megváltoztatnánk az életmódunkat. Jót tesz a pénztárcának és jót tesz a bolygónak is!

Miért fontos a vízvédelem?

Először is nézzük meg, miért olyan fontos a vízvédelem. Kezdjük azzal, hogy a víz drága lehet! Ha Ön olyan ember, aki sok vizet pazarol, akkor a havi vízszámlája sokkal magasabb a kelleténél. A vízfogyasztás csökkentése ugyanolyan cél legyen, mint az energia- vagy a gázfogyasztás csökkentése.

A vízpazarlás azonban nem csak pénzügyi kérdés, hanem környezetvédelmi probléma. Noha Ön valószínüleg hallott már róla, hogy a Föld felszínének nagy részét víz borítja, ez nem jelenti azt, hogy az egész iható. Ezért rajtunk múlik, hogy gondoskodjunk a rendelkezésünkre álló friss vízzel.

Európában egy átlagos ember becslések szerint 1550 köbméter vizet használ fel évente. Ez több, mint bármely más kontinensen! Különösen aggasztó, ha arra gondolunk, hogy Európa lakossága az elmúlt 50 évben megkétszereződött, de a vízhasználat megháromszorozódott – jelezve, hogy lakosságunk egyre több vizet használ fel.

Hogyan lehetünk jobban víztakarékosság terén?

Még ha mindannyian elismerjük is, hogy a víztakarékosság fontos, nem biztos, hogy tudjuk, hol kezdjük a felhasználás visszaszorítását. Hiszen az, ahogyan vizet használunk, normálisnak tűnik számunkra. Íme azonban egyszerű módszerek, amelyekkel megváltoztathatja a tevékenységét:

  • Legyen tisztában azzal, ahogyan mos. Csak akkor futtasson egy ciklust, ha teljes terhelése van, soha ne csak egy vagy két elemre. Ha pedig kisebb töltetű ruhaneművel rendelkezik, ügyeljen arra, hogy a vízbeállításokat megfelelően állítsa be. Kisebb adag mosása a nagy adag mosókészletével nem szükséges. És ami a mosás témáját illeti: Ha gépét cseréli, válasszon elöltöltős mosógépet, amely általában kevesebb vizet használ, mint a felültöltős mosógép.
  • Ha büszke az udvarára (és ki nem?), akkor is lehet élénk, zöld pázsitja és buja, gyönyörű virágai anélkül, hogy túlöntözné őket. Ha az öntözőt napi időzítőn használja, ügyeljen arra, hogy mely napokon esik az eső, mert ilyenkor kikapcsolhatja a locsolót. Öntözze növényeit a nap hűvösebb szakaszában, például kora reggel vagy este, hogy a vizet ne párologtassa el a tűző nap. Akár egy esőhordót is felszerelhet az udvarára a csapadékvíz összegyűjtésére, és kültéri öntözésre használhatja a tömlő használata helyett.
  • Azt gondolhatja, hogy környezetbarát, ha kézzel mosogat, de meglepődne, mennyi víz kell egy edényekkel teli mosogató elmosásához. Amíg teljesen megtöltött mosogatógépet használ, a víztakarékosság szempontjából a gép a jobb választás. Ezzel a becslések szerint 6000 liter! vizet takaríthat meg a mosogatógép élettartama során.
  • Van olyan fagyasztott étele, amelyet fel kell olvasztani főzés előtt? Bár a meleg víz átfolyása gyors leolvasztási lehetőség, nagyon pazarló. Tegye át a fagyasztott élelmiszert a hűtőszekrénybe előző este, hogy ugyanilyen sikeresen felolvadjon, vízhasználat nélkül.
  • Végül ügyeljen arra, hogy ha nincs szükség rá ne engedje folyni a vizet. Például amikor fogat mos vagy arcot mos, esetleg akkor, amikor a konyhában dolgozik. Ha nem használja a vizet, még ha csak néhány másodpercig is, zárja el a csapot. Ugyanolyan egyszerű újra bekapcsolni, ha megint szüksége lenne rá.
Legfrissebb cikkek
Kapcsolatfelvétel
Kövess minket facebook-on!