Fürdőszoba

Miért van szaga a zuhany vagy a mosogató lefolyójának?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+

Soha nem kellemes meglepetés, ha a mosdókagyló vagy a zuhany lefolyójához közel kerül, és az orrát elsöprő rossz szag éri el.

Miért olyan rossz szagú a mosdó vagy a zuhany lefolyója? Ez normális? Hogyan tudod megjavítani?

Először is: a mosdókagylónak vagy a zuhany lefolyójának soha nem szabad rossz szagúnak lennie, tehát ha a szag elég rossz ahhoz, hogy észrevegye, valószínűleg valami probléma van. Attól függően, hogy mi a szag oka, a megoldás meglehetősen egyszerű lehet, egyéb esetben vízvezeték-szerelőt kell hívni

Kezdje azzal, hogy meghatározza mi lehet a szag

A büdös lefolyó fő felelőse a penészgomba, a biofilm vagy a csatornagázok, és a legtöbb ember képes meghatározni a szag valószínű okát egy gyors felméréssel.

Ez penész? Ha a zuhany vagy a mosdókagyló lefolyója lassan folyik, és a víz néhány percig áll, ez azt jelentheti, hogy eltömődött a zuhany lefolyó, például törmelék, szappanhab, olaj, ásványi lerakódások, szennyeződés és haj. Ezek a dugulások, ha elég sokáig fennállnak, penészesedést okozhatnak, mert sok nedvességet tartanak fenn sötét helyen, nagy légáramlás nélkül. Ez a penész és aztán kellemetlen szag forrásává válhat.

Ez biofilm? A penészhez hasonlóan a biofilm is egy másik típusú felhalmozódás. Első ránézésre akár penészessel is összetéveszthető. De a biofilm kissé nyálkásabbnak tűnik. Ez a baktériumok és a bomlás eredménye, és nem szokatlan, hogy a fürdőszobai berendezési tárgyakon, például a mosdókagylókon vagy a zuhanylefolyókon belül nem látható. A biofilm, amely hajlamos a rothadt tojásszagra, nem biztos, hogy egy egyszerű pillantással látható. Azonban, ha egy pillantást vet a lefolyóra egy zseblámpával, akkor képesnek kell lennie arra, hogy azonosítsa azt közvetlenül a lefolyó peremén túl.

Csatorna gáz? Ha nem látja a biofilm jelét, de továbbra is erős rothadt tojásszagot érez a lefolyóból, ennek oka lehet, hogy a csatornagázok felfelé haladnak. Ez a legtöbb ember számára elég durva felismerés. A vízvezetéket valójában arra tervezték, hogy megakadályozza a csatornagázok feljutását a lefolyó felszínére. Minden lefolyóban van rész, amit P-csapdának hívnak, ami a cső egy ívelt része, amely éppen annyi vizet tartalmaz, hogy elzárja az alulról felszálló gőzöket. Ha a csatornagázok felfelé haladnak, akkor probléma lehet a P-csapdával.

Penész vagy biofilm kezelése:

Ha úgy látja, hogy büdös lefolyóját a penész vagy biofilm felhalmozódása okozza, az első lépés a penész vagy biofilm növekedését okozó törmelék kezelése.

Használjon szódabikarbónát és ecetet, majd öblítse le forró vízzel, hogy eltávolítsa a csövekben rekedt szennyeződéseket. A szódabikarbóna és az ecet kémiai reakciója elpusztítja a penészgombát vagy a baktériumokat.

Miután kellőképpen leöblítette a forró vízzel, öntse a fehérítőt a lefolyóba, hogy eltávolítsa a megmaradt penészgombát és baktériumokat.

Legyen azonban óvatos – ha fehérítőt és ecetet kever, az mérgező klórgázt termel! A fehérítés használata előtt győződjön meg arról, hogy az összes ecetet kiöblítette.

A nem hatékony p-csapda kezelése

Ha arra gyanakszik, hogy a szag csatornagőzöktől származik, akkor ideje foglalkozni azzal, hogy miért nem működik a P-csapda. Egyes esetekben a megoldás egy egyszerű megoldás lehet – lehet, hogy egy mosdó vagy egy zuhany, amelyet nem használ túl gyakran, például egy vendég fürdőszobában, így a P-csapdában lévő összes víz elpárolog. és az összes gőz, amely normális esetben elzárva lenne, felfelé tör. Öblítse ki a lefolyót vízzel, és nézze meg, hogy ez megoldja-e a problémát. Ha a szag eltűnik, rendszeresen öblítse ki a lefolyót legalább havonta egyszer, még akkor is, ha senki sem használja azt a mosdót vagy zuhanyzót.

Ha a probléma továbbra is fennáll, akkor előfordulhat, hogy a P-csapdában egy repedés van, amely megakadályozza, hogy a víz úgy gyűljön össze, ahogy kellene. A P-csapdák jellemzően nagy teherbírású anyagokból készülnek, de nem szokatlan, hogy az öregedés során elkopnak. Ha szivárgás van a P-csapdában, ami miatt a csatornagőzök bejutnak otthonába, akkor különösen fontos ennek megoldása. Nemcsak a szag durva, ami kényelmetlenséget okoz Önnek és a háztartás többi tagjának, hanem a metán és a nitrogén-hidrogén-szulfid gázok is veszélyt jelenthetnek az egészségére.

ÚGY GONDOLJA, HOGY INKÁBB SZAKEMBERRE BÍZNÁ? HÍVJON MIKET A 06705552320-ÁS TELEFONSZÁMON!

Legfrissebb cikkek
Kapcsolatfelvétel
Kövess minket facebook-on!